καρπούζια

Καρπούζια

Το καρπούζι περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού και θρεπτικών συστατικών, περιέχει πολύ λίγες θερμίδες και είναι εξαιρετικά αναζωογονητικό. Αποτελεί επίσης μια καλή διαιτητική πηγή κιτρουλλίνης και λυκοπενίου, δύο πολύ σημαντικών φυτοχημικών ουσιών.

Η κατανάλωση καρπουζιού (ή και του χυμού του) μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης της αρτηριακής πίεσης, της βελτίωσης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και της αποθεραπείας των καταπονημένων μυών.

Το καρπούζι αποτελείται κυρίως από νερό (περίπου 92%) .Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και λίπος είναι σχεδόν μηδενική και έχει πολύ λίγες θερμίδες.

Το καρπούζι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, αποτελεί όμως και μια καλή πηγή αρκετών άλλων βιταμινών και μετάλλων.

  • Βιταμίνη C
  • Κάλιο
  • Χαλκός
  • Βιταμίνη Β5
  • Βιταμίνη Α: Το καρπούζι περιέχει β-καροτένιο, το οποίο μετασχηματίζεται σε βιταμίνη Α.

Το καρπούζι περιέχει επίσης θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο, νάτριο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο, χολίνη και μπεταϊνη.

Ξεχωριστή θέση στον πίνακα της διατροφικής του αξίας έχουν τα αντιοξειδωτικά του στοιχεία. Το καρπούζι είναι πηγή καροτενοειδών, φλαβονοειδών, β καροτενίου, της ουσίας cucurbitacin, και του λυκοπενίου.

Υπόλοιπα προϊόντα